Paprastasis dakridenis

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Dacrycarpus dacrydioides
Paprastasis dakridenis (Dacrycarpus dacrydioides)
Paprastasis dakridenis (Dacrycarpus dacrydioides)

Nėra laikomi saugomais. Šios rūšies populiacija

yra pakankamai didelė ir plačiai paplitusi

Mokslinė klasifikacija
Domenas: Eukariotai
( Eukaryota)
Karalystė: Augalai
( Plantae)
Skyrius: Pušūnai
( Pinophyta)
Klasė: Pušainiai
( Pinopsida)
Eilė: Pušiečiai
( Pinales)
Šeima: Podokarpiniai
( Podocarpaceae)
Gentis: Dakridenis
( Dacrycarpus)
Rūšis: Paprastasis dakridenis
( Dacrycarpus dacrydioides)
Binomas
Dacrycarpus dacrydioides
(A.Rich.) de Laub.

Paprastojo dakridenio paplitimo arealas

Naujojoje Zelandijoje

Paprastasis dakridenis, (lot. Dacrycarpus dacrydioides, angl. Kahikatea) – podokarpinių (Podocarpaceae) šeimos, dakridenių (Dacrycarpus) genties augalų rūšis.

Paprastojo dakridenio lapai ir kankorėžėliai (Waiatarua gyvenvietė prie Oklendo, Naujoji Zelandija)

Paplitimas[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Tai endeminė medžių rūšis, natūrliai auga tik Naujosios Zelandijos salose. Grėsmės rūšies išnykimui negresia.

Iki europiečių kolonistų Naujojoje Zelandijoje augo saviti, gryni Paprastojo dakridenio plačiai nusidriekę klampynių, pelkynų tipo miškai su brandžiais ir aukštais medžiais. Bet ėmus plačiau naudoti šių medžių medieną, miškai be atodairio buvo kertami. Dabar išliko tik nedideli šių miškų fragmentai, palyginus to kas buvo anksčiau. Geriausias išlikęs pavyzdys yra Naujosios Zelandijos Pietų salos vakarų krante.

Augavietės[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Savo natūralaus paplitimo areale šie medžiai auga žemumose ar kiek aukštesnėse vietovėse nuo jūros lygio iki 600 metrų aukštumų. Biotopas yra dažnai apsemiamose vandens vietovėse ir prastai pralaidžiuose aliuviniuose dirvožemiuose.

Aukštis, kamieno skersmuo[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Tai aukščiausi Naujosios Zelandijos vietiniai medžiai. Užauga iki 50, rečiau iki 65 m aukščio. Kamienas 1, rečiau 2 metrų (pasitaiko ir su dar masyvesniais kamienais) skersmens. Teigiama kad prieš intensyvius medžių kirtimus buvo žinomi iki 80 m aukščio medžiai, bet nėra patikimo šaltinio. Dabar aukščiausias Naujojoje Zelandijoje vietinis ir kartu šios rūšies medis yra žinomas kaip „Kahikatea“ užaugęs 56,4 m aukščio ir 229,3 cm kamieno skersmens. Kitas aukštas medis yra Pirongia miško rezervate, aukštis – 55,1 m, kamieno skersmuo 220 cm (pagal R.Van Pelt, 2003.01.27).

Apibūdinimas[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Kamienas tiesus. Žievė pilka arba tamsiai pilka. Mediena balta ir bekvapė. Žydi (natūraliam areale) spalio - sausio mėnesiais. Vaisiai sunoksta vasario - balandžio mėnesiais.

Panaudojimas[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Šio medžio mediena europiečių kolonistams nebuvo patraukli kaip kitų medžių rūšių, tad ir nebuvo plačiai naudojama. Iš šios medienos sviesto eksportui buvo gaminamos dėžutės, kada jo eksportas tapo įmanomas iš Naujosios Zelandijos ir Australijos nuo 1880 metų iki maždaug 1900 metų pradžios. Kada sviestas buvo eksportuojamas pakrautas ant 25 kg plokštelių, plačiau tapo naudojama ši mediena, tad augo šių medžių paklausa. Dėl ilgos ir tiesios medienos iki 1970 metų mediena buvo naudojama laivų statyboje. Maoriai kaip maistui naudojo mėsingą paprastojo dakridenio sėklamakštę ir ją puotose pateikdavo dideliais kiekiais. Iš šio medžio maoriai darydavosi ietis paukščiams susimedžioti. Šio medžio šerdies suodžiais maoriai darydavosi tatuiruotes (Tā moko).

Pavadinimas[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Oficialaus lotyniško mokslinio pavadinimo rūšies autoriai (Achille Richard (1794-1852)) ir David John de Laubenfels gimęs 1925 metais. Anglų kalboje naudojamas oficialus rūšies pavadinimas „Kahikatea“ yra perimtas iš maorių kalbos.

Turi šiuos sinonimus:

  • Dacrydium excelsum D.Don
  • Dacrydium ferrugineum Van Houtte ex Gordon
  • Nageia dacrydioides (A.Rich.) F.Muell.
  • Nageia excelsa (D.Don) Kuntze
  • Nageia excesla (D. Don) Kuntze
  • Podocarpus dacrydioides A.Rich.
  • Podocarpus excelsus (D.Don) Druce
  • Podocarpus thujoides R.Br.

Nuorodos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]