Pereiti prie turinio

Andrioniškio meteoritas

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.

Andrioniškio meteoritasmeteoritas, achondritas, labai retos eukritų klasės, nukritęs Anykščių rajono savivaldybės teritorijoje netoli Andrioniškio miestelio, Padvarninkų kaimo apylinkėse 1929 m. vasario 9 d.

Tyrimai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Buvo surinkta 11 gabalų, jų bendra masė 3858 g, 1969 m. rastas dar vienas šio meteorito gabalas, kurio masė 1073,5 g. 4 gabalai saugomi Vilniaus universiteto ir 2 – Geologijos ir geografijos instituto mineralogijos, kiti – užsienio šalių muziejuose. [1] Šis meoteoritas yra labai reta achondrito atmaina. Todėl buvo tiriamas įvairiose pasaulio laboratorijose. Buvo nustatytas jo amžius – 4548 ± 10 mln. metų. Lietuvių mokslininkai tyrė meteoritą kartu su prancūzais ir čekoslovakais.

Liudytojai mena, kad nakties danguje pasirodė šviesa Mėnulio pilnaties dydžio su ilga uodega. Artėdamas prie Žemės šviesulys mažėjo ir subyrėjo į kibirkštis, apylinkes nužėrė meteoritų lietumi.

Šaltiniai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

  1. Vytautas Straižys. Andrioniškio meteoritas. Visuotinė lietuvių enciklopedija, T. I (A-Ar). – Vilnius: Mokslo ir enciklopedijų leidybos institutas, 2001. 499 psl.