Aptarimas:Trojos karas

Page contents not supported in other languages.
Straipsnio aptarimas iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.

Gal užtektų trumpesnio karo dalyvių sąrašo, tuo labiau, kad jis ne baigtinis ir didžiąja dalimi raudonas, o pilną dabartinį sąrašą perkelti į sąrašų sritį?--Dirgela 23:36, 2007 rugsėjo 1 (EEST)

Trojos arklio legenda[redaguoti vikitekstą]

Su Trojos karu susiję daug senovės graikų legendų. Pati žymiausia, be abejonės, yra Trojos arklio legenda. Anot jos, graikai laikė apgulę Trojos miestą 10 metų, bet negalėjo jo užimti.

Kadangi graikų galia silpnėjo, tada Odisėjas sugalvojo klastą – pagaminti milžinišką medinį arklį, kurio viduje pasislėptų geriausių karių būrys. Arklį pagamino Epėjus (Epeius), o graikų šnipas Sinonas įtikino trojėnus, kad Trojos arklys yra dovana deivei, siekiant taikos, miestas būtų neįveikiamas.

Palikę arklį prie Trojos vartų, graikai susėdo į laivus ir apsimetė grįžtą namo. Trojėnai, kiek paabejoję, bet patikėję antgamtiniais ženklais bei nepaklausę žynio Laokoono ir pranašautojos Kasandros perspėjimų, įsitempė arklį į miestą. Naktį išplaukę paslapčia graikai sugrįžo, o sulaukus tinkamos progos, kariai išlindo iš arklio, užpuolė ir nužudė sargybinius. Tada buvo atverti Trojos miesto vartai. Miestas buvo sugriautas ir sudegintas, o dauguma jo gyventojų žuvo. Enėjas, vienas išsigelbėjusių, pabėgo į Italiją ir tapo romėnų tautos – antrosios Trojos – pradininku. Kita epo dalis (Odisėja) pasakoja apie didvyrių sugrįžimą į Graikiją.

Dalis, kuri atkelta iš Trojos miesto str.--Vaidila (aptarimas) 20:15, 21 liepos 2021 (EEST)[atsakyti]